maanantai 4. maaliskuuta 2013

Kaipuu saunaan / Missing sauna

Tanaan on sellainen olo etta olisi pakko paasta saunaan. Oikein pitkaksi aikaa nautiskelemaan. Antaa ajatusten lentaa ja mielen puhdistua. Mukaan saunasiideri ja vasta. Edellisesta saunakerrasta on 7,5kk Suomi-lomalla. Seuraavan kerran paasen seuraavalla Suomireissulla, milloin se sitten lieneekaan.
Kyllahan tuota voi ilman saunaakin olla mutta kylla vaan suomalainen tarvitsee saunan. Ei suihkussa tai kylvyssa saa samanlaista puhtauden tunnetta tai pysty rentoutumaan, uudistumaan samalla lailla. Tassa kun tata mietin niin melkein pystyn haistamaan loylyn aikaansaaman kostean puun tuoksun lauteista, tuntemaan sen ihanan hiipivan lammon kun saa istua kaikessa rauhassa ylalauteen hamyssa. Kylla se sauna on vaan niin sydamessa ja osa minua. Vaikeaa on olla ilman.
Ajatelkaapa suomalaiset milta tuntuisi olla vuosi ilman saunaa.

I'm missing sauna a lot. 7,5 months since the last time. Still at least 4 months to go until next time (if I do have a chance to go to Finland this summer). Sauna is such an important part of Finnish people and culture. Hard to express my feelings and thoughts about this in any other language than my mother tongue. So this time only in Finnish. Sorry.


6 kommenttia:

 1. Ei tulisi mitään... Ilman saunaa olo olisi kuin norsulla ilman kärsää. Ymmärrän saunaikäväsi:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ma olen siis kuin karsaton norsu! :D Ihana kuva! Mutta ihan oikeessa olet.

   Poista
 2. Olet niin asian ytimessä. Sauna on pään nollausta, huolien pois pesemistä, uudistumista. Kaikkea sitä sekä kropalle että päälle. Monen monta kertaa olen tosissani pohtinut, että kuinka maailmalla olevat suomalaiset oikeasti pärjäävät ilman saunaa. Mä varmasti joutuisin rakentamaan saunan... En tulisi toimeen ilman.

  Kertoneeko jotain, että muinaisella Karibian reissulla bongattiin saunasta/"saunasta" Harvian kiuas ja taidettiin löylytellä se rikki. Luultavasti kukaan ei ollut ennen heittänyt sille vettä. Paikalliset eivät käsittäneet mihin vettä tarvittiin, paitsi juomiseen, ja kävivät vielä häiriköimässä 5min välein ja kysymässä olemmeko kunnossa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuokralla kun asutaan on vaikea saunaa rakentaa. Tiedan yhden suomalaisen perheen, joka on vuokralla ja heilla on pihallaan tynnyrisauna. Ma kylla kaipaisin saunaa talon sisalla. Jos tanne jaadaan pidemmaksi aikaa niin sauna rakentuu kylla. Ja hyva etta opetitte paikallisille kuinka saunaa kaytetaan oikein. Taalla olis YMCA:lla yleinen sauna, mutta sinne pitaa menna uikkarit paalla ja kiukaalle EI SAA heittaa vetta. Pari suomalaista on heitetty pihalle sielta sen takia. :D

   Poista
 3. Ei onnistuisi elo ilman saunaa. Niin siihen on tottunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et usko minkalaista ihanuutta on paasta saunaan kun olen Suomessa. Saunonkin silloin melkein joka paiva. Varastoon! :) Mutta nyt tuli kylla sellainen ikava saunaan ettei tosi!

   Poista