tiistai 22. syyskuuta 2015

Lepakoita ja lepakkomiehia / Bats and batmet

Meilla todellakin on ollut yhta ja toista tana kesana. Silla aikaa kun olimme Suomessa meilla oli talossa (siis USAssa) lepakoita. SISALLA. Kaksi kappaletta. Toinen lenteli aamulla alakerrassa ja toinen loytyi pikkuneidin huoneesta kuolleena. Joka puolella oli lepakonkakkaa. Verhoissa, ikkunoissa, lattialla, petivaatteissa jne.
Voitte kuvitella minkalainen hardelli tasta syntyi. Lepakot kantavat taalla paljon vesikauhua. Kaiken kukkuraksi ne on rauhotettuja. Eli ei saa tappaa, myrkyttaa jne jne jne. 

We really have been having all kinds of things going on this summer. While we were in Finland we had bats in the house (our house in USA). INSIDE the house. Two bats. One was flying around in the morning downstairs and one was found dead in Little Miss' room. Bat poo every where: curtains, windows, floor, bedclothes etc.
You can only imagine what kind of mess it was and created for us to deal with. Bats carry rabies. In addition they are protected so you cannot kill them in any way.


Jostain ylakerran kautta ne olivat sisaan tulleet yon aikana. Toinen oli saanut paniikkikohtauksen ja kuollut yrittaessaan ulos.  Toisen mies sai ulos ovesta. 
Mutta sitten se siivoaminen. No, onneksi minun ei tarvinnut sen kanssa touhuta, mutta  kuitenkin. 
Pesulaan vietiin osa tavaroista. Osan oli mies pessyt itse. Pesemista ja desinfioitavaa riitti. Ja vielakin homma on kesken. Minulla on kasa leluja, jotka pitaa pesta kuumalla hoyrylla, seka  laja prinsessamekkoja, noita-asuja jne, jotka pitaa kayda lapi ja tarkistaa onko niissa mitaan. Luulemme ettei ole mutta pakko tarkistaa kuitenkin. Tama homma on kuitenkin jaanyt koiranhoitamisen, koulunalotuksen ja muun elaman jalkoihin. 

From somewhere upstairs they had come in during the night. One had gotten a panic attack and died while trying to get out. The other one my husband was able to get out the door.
But then the cleaning. Luckily I didn't have to do it, but still. Some of the things were taken to the dry cleaners. Some my husband had laundered himself. Cleaning, washing and disinfecting were the words then in August and still is. I have a pile of toys that I have to go through  and steam wash them as well as a pile of dress up clothes to check as well. I think there's nothing there but I have to do it for piece of mind. These have been put on the to do list because of everything going on with Mr G., school start and other life.

© vectortemplates.com

Jouduimme odottamaan syyskuun alkuun asti ennen kuin todelliset lepakkomiehet saapuivat paikalle tutkimaan kunnolla tilanteen ja tukkimaan kaikki mahdolliset sisaankulkuaukot muutamaa lukuunottamatta. Naihin muutamaan pistettaisiin lepakko-ovet. Lepakot paasevat siita ulos mutta eivat takaisin sisalle. Niiden annetaan olla paikoillaan marraskuuhun asti, jolloin ne poistetaan ja aukot tukitaan. 
Nyt ylin kerros on kuitenkin teipattu kiinni. Siis siella on todellakin kaikki mahdolliset venttiilit ja muut teipattu niin ettei sielta mitaan paase enaa sisalle. Ihan oikeiden lepakkomiesten kaynnista on nyt kolme viikkoa. Lepakoiden pitaisi olla poistuneet rakennuksesta. Meilla ei ole tietoa kuinka paljon niita on ollut ja kuinka kauan. Varisyttaa ajatellakin. 
Harmittaa vaan kun ylimmassa kerroksessa on vierastilat ja minun kasityovaltakunta, ja molemmat pitaisi siivota kunnolla ja saada valmiiksi perjantaina saapuvia viertaita varten. Meinasin kuitenkin odottaa viimehetkeen ennen kuin sen teen ja poistan teipit venttiileista. Ylakerta on ollut tosi kuuma lampoisten paivien takia ja ilmastointia ei ole oikein voinut kayttaa kun kaikki on teipattuna eli siivoominenkaan ei ole "saunassa" kiinnostanut.

We had to wait until beginning of September before the real  batmen arrived to investigate properly the situation and seal all possible entrances excluding few. These few were equipped with one way bat doors. They can get out but not back in. These doors will stay in place until November when they will be removed and those areas will be sealed as well. It's been now two weeks since these legit batmen came. The bats should have left the building. We don't know how long we've had them and how many. Still get shivers to think about this.
I'm a bit annoyed as the top floor houses my sewing/crafty area as well as guest bed. Both areas need good cleaning and get ready for this Friday as we get visitors. I intend to wait as long as I can before I do that and take the tapes off the vents. The top floor has been really hot because of warm days and the air conditioner has been out of picture with all the taped vents, I really haven't felt like cleaning in "sauna".

10 kommenttia:

  1. Huh huh - en ollut tälläisestä ongelmasta kuullutkaan :(
    Jos vieraat ovat tuttuja, ehkä saat vähän apua loppusiivoukseen....meillä on ollut pari kertaa joku pienempi ötökkä ja siitäkin tuli aika touhu. Tsemppiä ja kiva, kun saat vieraita !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, meilla taalla niita lepakoita on. Ja nyt kun meidan talo on tilkitty niin etsivat sitten seuraavaa kotia lahinaapureista. Kuulemma siirtyvat talosta toiseen.
      Valitettavasti vieraat ei ihan niin tuttuja etta viitsisi siivoomaan pistaa varsinkin kun ovat haamatkalaisia. :D Siinahan sita olisi ikimuistoista kun paasisis lepakon kakkaa (tai siis eihan sita enaa ole) siivoomaan. HEH!

      Poista
  2. Voi apua. Lepakoitahan siella riittaa, mutta etta ovat loytaneet tiensa teille sisalle...:/ Pelkka ajatuskin siita etta heraisi yolla ja huomaisi lepakon lentelevan sisalla saa ihokarvat nousemaan pystyyn - yak. Ilmeisesti ammattilaiset eivat kuitenkaan loytaneet lepakonpesia tms sisalta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ala muuta mutise! Onneks ei oltu taalla! Ajattele mika huuto olis tytoilta tullut jos olisivat lepakot heidan huoneissa lennelleet. Lepakoita on nakynyt tosi paljon kun on ollut lamminta, kosteeta ja ottiaisia on ilmassa paljon. Sisalta ei pesia loytynyt. Jossain rakenteissa siis. Mutta nama kaksi olivat siis loytaneet tiensa sisalle jotenkin.
      E lahettaa E:lle terkkuja ja kyselee etta koska tulette kylaan?! ❤️

      Poista
    2. Kylla meidan jossain vaiheessa taytyy sinne "hoodeille" tehda reissu! E lukee nyt koulussa USA:n historiaa ja ovat kasitelleet juuri sen alueen varsin merkittavia tapahtumia - ei tietysti enaan muista etta me ollaan niitakin nahtavyyksia siela koluttu ja kaytannossa asuttu ihan "tapahtumaseudulla". A ei muista senkaan vertaa mutta haluaa nahda oman syntymapaikkansa:).

      Poista
    3. No teilla on taalla majapaikka valmiina. :) Eikohan mekin jossain vaiheessa sinne lansirannikolle eksyta.

      Poista
  3. Sullahan on oikein Supersankari siellä miehenä <3
    Vaan hirmuinen rumba teillä on ollut. Ei käy kateeks, ei tosiaan. Lepakot on ihan jees, kun lentelevät ulkona avaran taivaan alla elokuun iltapimeissä. Sisälle en toivois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ulkona saavat lentaa. Ei sisalla. Kattonut niitten kuvia netissa kun lukenut asiasta niin ei ne niin kauheen sopojakaan ole. Puistattaa! Nyt sais juu rumbat ja sambat jaada ja mieleeani laahuistaisin maailman hitaimpaa tanssia, mika sitten lie onkaan.

      Poista
  4. Well, you had a busy summer! Why not have some bats around too, to keep you going? Sigh..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HAHHAHHAHAHAH! Yes, why not?! What should we think of next to keep me going?

      Poista