torstai 28. elokuuta 2014

Pieni pala Suomea / Small piece of Finland

Meilla kaikilla ulkosuomalaisilla on omat jutut, joita karrataan laukuissamme Suomesta tanne. Kahvia, ruisleipaa, tiskiharjoja, teeta, karkkeja, lehtia, Muumi-vaatteita lapsille, suomalaista designia ja niin edelleen. Yksi asia on, joka kuitenkin on hankalampi raahata mukana ja olenkin onnellinen nyt etta se pakattiin talon muiden tavaroiden mukana konttiin.
Mehan siis jouduimme myymaan talomme Suomessa. Eli koko talon irtaimisto pakattiin konttiin tanne kun lahdettiin. Kaiken muun mukana oli matontamppausteline. Valitettavasti aikaisemmissa paikoissa sille ei ole ollut paikkaa ja nyt vihdoinkin meilla on takapihalla niin paljon tilaa etta se pistettiin pystyyn. :D Vain suomalainen voi olla onnellinen tallaisesta asiasta.
Ja tamppausteline joutui heti hommiin. Meilla on pari paksua IKEAn mattoa, jotka kaipasivat kovasti pesua (painepesurilla hoitui kovin katevasti). Nyt kun ilmat ovat viela lampimia (talle paivalle luvattu +27C) niin kuivuvatkin mukavasti. Yksi matto on pesty ja on kuivunut yon yli ulkona.  Toivottavasti saadaan toinen matoista pesuun tanaan illemmalla.
Ja itse asiassa en malta millaan odottaa etta saan talvella tuulettaa petivaatteet pakkasessa oikein kunnolla. :D Polypunkeille kyytia.

We all Finnish expats have our own things that we carry back home when we visit Finland. Coffee, rye bread, dish brushes, tea, sweets, magazines, Muumin- clothes for children, Finnish design and so forth. There's one thing that would be quite difficult to bring now so I'm extremely happy that it was packed along all the other things when we moved.
We had to sell our house back in Finland so pretty much all of the stuff was packed and put in the container. Among all the other things was a rug stand. Unfortunately until now I have not been able to unpack it. Now we finally have so much room in the back yard that we've been able to put it up. :D Only a Finn can be happy about such a contraption.
And the stand is already been put to work. We have two big and thick IKEA rugs both in need of a good wash (we jet washed it). Now that the weather is still good and warm they will dry pretty fast (+27C is the forecast for today). One rug done and it's been drying over night outside. Hopefully we'll get the next one washed later today.
And one thing that I cannot wait is to air all the bedclothes properly outside. Cold enough temperatures will kill the dust mites.


10 kommenttia:

  1. Hih ! Tämä voi kuulua sarjaan - vain toinen suomalainen ymmärtää ! Ainakin ensimmäinen tamppausteline, jonka olen täällä nähnyt. Meillä löytyi ihan viimeaikoina yhdestä laatikosta HPY:n pöytäpuhelin - eli meilläkin taidettiin joskus pakata melkein kaikki !
    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, ehdottomasti! Ei kukaan muu voi saada samanlaisia riemunkiljahduksia aikaan tamppaustelineesta kuin suomalainen nainen. HEH! Ja poytapuhelin..... teilla on todellakin pakattu kaikki. Mulla on parikymmenta laatikkoa kellarissa viela purkamatta. Kirjoja ja keittijuttuja. Pitaa kayda ne lapi pikkuhiljaa kun koulut alkaa. Mitakohan aarteita sielta loytyy?

      Poista
  2. Ihan kateellinen olen, kun sinulla on tamppausteline siellä, en kyllä kenelläkään ole täällä ennen nähnyt. Kyllä varmaankin naapurit ihmettelee, kun tamppaat mattoja, kun jo mattojen pesu ihmetyttää, ainakin täällä päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kylla minakaan kellaan suomalaisella nahnyt tamppaustelinetta (muista nyt puhumattakaan). Hyvin harvat tuntuvat tuulettavan yhtaan mitaan. Ja tosiaankin mattojen pesu on taalla sitten ihmeellista. Kokolattiamattojahan taalla joskus tunnutaan pestavan mutta mattojen peseminen taitaa olla toinen juttu. Mielenkiintoista kuulla kommentteja kunhan aloitan tamppaukset. Nyt pestaan kaikki mahdolliset matot kun kuivauskeleja viela kerta on.

      Poista
  3. Nyt meni suomityttö hiljaiseksi. Ei pestä mattoja? Oikeasti? Aikuisten oikeasti?
    Olen aina ihmetellyt jo sitäkin, että kuinka ihmeessä nuo kokolattiamatot pidetään puhtaana. Hirveä homma niiden koneellisessa jynssämisessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokolattiamatothan siis todellakin pestaan sellasella vahan imurinnakoisella koneella johon pistetaan pesuaine mukaan. Yritin kerran kysella pesulasta etta kuinka paljon maton pesu maksaa kun ei ollut paikkaa pesta mattoja ja tarve olis ollut kova. Ensin katsoivat mua ihan silmat sepposellaan etta siis kuulivatko oikein: mattojen pesua kyselet ja sitten se hinta oli ihan kamala. Ei ole tullut vastaan sellaisia pesuloita kuin suomessa, jotka ottavat matotkin ja pesevat tai voit itse pesta ja sitten sellaisen puristuskuivurin lapi rullauttaa ja vieda kotiin loppukuivumaan edulliseen hintaan. Kateellisena olen aina taalla paassa kun aitee kertoo etta kavi pesemassa matot IPA-pesulassa (Lahdessa).

      Poista
  4. Hihi, täällä varmaan ihmettelisivät tuollaista laitetta ja sanoisivat, että onhan meillä pölynimuri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu, kylla sita on jo taallakin ihmetelty ja nyt kun ollaan pesty mattoja ja annettu niiden kuivua telineella niin jo on ihmetelty etta mika ihmeen teltta tuo on. :D Mun mies on jo niin suomalaistunut (englantilainen, joka asunut kuitenkin melkein kymmenen vuotta Suomessa) etta taa on ihan normaalia ja hanen mielesta todella kateva ja kaytannollinen kapine.

      Poista
  5. Mattoteline olis mahtava! En kuitenkaan muutu vihreäksi kateudesta, koska meidän Osakan keskustan 24. kerroksen asunnon parveke ei olisi omiaan Suomi-tyyliselle mattotelineelle :D Hihkuisin onnesta jos tulis edes sellaiset pakkaset että sais petivaatteet 'puhdistettua' mutta taitaa olla näillä leveysasteilla turha niistäkään haaveilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on mahtava. Parvekkeelle moisen asettaminen olisi aika hassua mutta mina tykkaan kovastikin. :) Ja naapurit taalla edelleenkin ihmettelee. Ei taallakaan aina niin kovia pakkasia ole kuin toivoisin mutta saapahan kuitenkin petivaatteet tuulettumaan ja matot tampattua.

      Poista